GEN Z #TODZIAŁA

To młodzi zbudują ten świat, dla siebie i dla nas. Nie dziwi więc powszechne zainteresowanie tzw. pokoleniem Z. To grupa niejednorodna, ale charakteryzująca sią wieloma wspólnymi cechami – jedną z nich jest aktywizm. Kampania „Organizacje społeczne. To działa” pokazuje, w co i jak angażują się młode osoby.

Działająca od ponad 3 lat kampania „Organizacje społeczne. To działa” w tym roku wystartowała z nową odsłoną pod hasłem „Gen Z #ToDziała”. Generacja Z, czyli młodzi ludzie urodzeni w połowie lat 90. i na początku 21. wieku, to pokolenie, które czuje niepewność w związku z przyszłością, ale jednocześnie wierzy, że może zmienić świat. I tak się dzieje — Zetki działają na rzecz klimatu, praw zwierząt, równości.

W ramach „Gen Z #ToDziała” przedstawiane są konkretne projekty, które młodzi aktywiści i aktywistki z sukcesem realizują, zachęcając innych do podobnych działań w swoich społecznościach.

„Wśród tematów, które poruszamy, są między innymi klimat, zero waste, prawa zwierząt, edukacja, pomoc uchodźcom. Każdy z nich omawiany jest poprzez odesłanie do małych projektów, które w prosty sposób może zrealizować grupa rówieśnicza w dowolnym miejscu w Polsce. Pokazujemy w social mediach materiały przygotowane przez aktywistów i aktywistki z pokolenia Z – to oni i one inspirują, podpowiadając konkretne przykłady działań. Osoby te biorą udział w tematycznych wydarzeniach online, rozmowach podcastowych, nagrywają materiały video dzieląc się swoim doświadczeniem” – mówi Dorota Setniewska, koordynatorka kampanii.  Wśród przykładów znajdziecie między innymi: organizację wymianki ubrań; stworzenie miejsca ze środkami higienicznymi w szkolnej toalecie; zbiórkę plecaków i szkolnych wyprawek dla uczniów i uczennic z Ukrainy czy festiwal karaoke połączony ze zbiórką pieniędzy na pomoc zwierzętom.

Od maja do września 2022 w ramach projektu „Gen Z #todziała” młode osoby zainteresowane działaniem mogą włączyć się w akcję, realizując wybrany projekt społeczny w swojej miejscowości, szkole, na osiedlu. Zaproszenie skierowane jest do grup osób w wieku 16–25 lat.

„Jesteśmy przekonani, że do dużych zmian można dojść małymi krokami. Zapraszamy młode osoby, aby przyjrzały się pomysłom, które do tej pory zgromadziliśmy na www.todziala.org/#genztodziala i w kanałach Gen Z w social mediach i zrealizowały wybrany projekt u siebie, koniecznie dokumentując je. Służymy wsparciem merytorycznym w ich realizacji. Na koniec roku przedstawimy je w formie poradnika — zestawu wskazówek i doświadczeń z realizacji_” –_ dodaje Dorota. Zainteresowane osoby mogą zgłaszać się mailowo: info@todziala.org lub przez media społecznościowe.

Partnerem projektu jest impuls.press (/) oraz Magazyn Szajn (https://szajnmag.pl/).

* * *

W 2022 r. kampania „Organizacje społeczne. To działa” w ramach projektu Gen Z #ToDziała przedstawia społeczne inicjatywy Pokolenia Z, zachęcając innych młodych do aktywizmu w swoich społecznościach. Projekt realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG.

Znajdź nas: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube

Kontakt dla mediów: